Råa färger och hög kontrast i Camera Raw

I sommar sög sig denna effekt fast likt en igel. Kanske lite konstigt på ett sätt, då sommar och sol inte riktigt går hand i hand med omättade färger. Jag blev trots allt smått beroende ska jag ärligt säga. Och effekten blev nästan lite missbrukad tills jag fick känsla för när det passade bäst.

Att framkalla de här råa färgerna och kicka till bilden med extra svärta har länge varit populärt och det håller i sig fortfarande. Känslan är lite kylig, lite murrig och den är så enormt snygg. Lite som att ta ett kallt och uppfriskande bad faktiskt. Receptet utgår från att du själv redan gjort grundinställningar i din bild – så som en bra vitbalans och en passande tonjustering. Effekten passar väldigt fint på ljusa bilder.


Original

1. Öppna i Camera Raw

Öppna upp ditt fotografi i Camera Raw. Är det en Raw-bild öppnas den där automatiskt. Men du kan också redigera en vanlig Jpeg-fil.

Inne i Photoshop väljer du File > Open As (Arkiv > Öppna som) (Mac: Open…). Markera bilden du vill öppna och välj därefter Camera Raw i rullmenyn för format. När du nu klickar på knappen för att öppna så öppnas din bild i Camera Raw.

2. Grundinställningar

Under fliken Basic (Grundläggande) sätter du en passande vitbalans och gör tonjusteringar som känns bra för ditt fotografi.

3. Ökad svärta

Nu ska du sätta i gång med att få till den där tunga svärtan i din bild. För att få fram detta ska du använda reglaget Blacks (Svärta) som du hittar under fliken Basic (Grundläggande). Genom att dra reglaget åt höger får du mer svärta i din bild. Ett bra riktvärde ligger runt 20.

4. Råa färger

Nu är det dags att skala bort färgerna ganska så rejält. Detta gör du med reglaget Vibrance (Lyster) som ligger under samma flik. Genom att dra reglaget åt vänster drar du ner färgmättnaden och jämnar även ut den i hela bilden. Här kan du ta i rejält. I min bild valde jag ett värde på -77.

5. Mer kontrast

Här kan du stanna om du känner att du är nöjd, men oftast kan det behövas en extra dust med kontrast. För att få detta kan du växla över till fliken Tone Curve (Tonkurva). I underfliken Point (Punkt) väljer du Strong Contrast (Stark kontrast) från rullmenyn. Automatiskt skapar Camera Raw nu en kurva med stark kontrast. En justering som verkligen kan ge bilden en sista boost.

7 kommentarer Råa färger och hög kontrast i Camera Raw

 1. Lojs

  Tror det här skulle kunna vara riktigt snyggt för att skapa lite urban stil på ett fotografi. jag tror jag måste bege mig ut och fota stadsmiljöer bara för att få testa :)

  Svara
 2. Becka

  Hej! Väldigt bra blogg!

  Alla verkar veta vad Camera RAW är för något. Förutom lilla jag då. Vad är det för något?

  Mvh
  Becka

  Svara
 3. Pingback: » Photoshoprecept #2

 4. Pingback: » Photoshoprecept #4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *