Blanda in fantastiska ljuseffekter i dina bilder

Att fånga ljuseffekter med kameran är finfint tidsfördriv när mörkret faller och lampor tänds. Här kan det uppstå vackra färger och spännande mönster. Sen är det ju extra bra att du kan leka vidare med att blanda in dessa ljusspel i andra fotografier.

Det enda som behövs är två bilder och ett blandningsläge. Se till att ljuseffekterna ligger mot ganska mörka bakgrunder likt mitt exempel.

Och med det så säger jag god jul till alla fina Photoshoprecept-besökare. Bloggen tar ett jullov och är tillbaka i början av januari med nya härliga recept!


Original


Ljuseffekter

1. Lägg in bilderna i samma dokument

Först ska du få in bilderna i samma dokument. Det är givetvis bra om de har samma dimensioner ifall du vill att de ska överlappa fint.

Har du CS3 eller en senare version av Photoshop så väljer du File > Scripts > Load Files into Stack (Arkiv > Skript > Läs in filer i stapel) och letar reda på bilderna som du vill öppna. De öppnas då upp som lager i samma dokument.

Har du CS3 kan det hända att kommandot inte är synligt under Scripts (Skript). Välj i så fall Browse (Bläddra) och leta reda på skriptet i Photoshops grundbibliotek.

Har du en tidigare version av Photoshop så måste du kopiera ljusbilden och klistra in den i ett nytt lager över den andra bilden.

2. Ändra blandningsläge

Nu är det dags att blanda samman bilderna på ett smidigt sätt. Slå helt enkelt över blandningsläget för ljuseffektlagret till Screen (Raster) .

Nu kommer de mörkaste partierna i ljusbilden att försvinna och kvar är själva ljuseffekten.

3. Laborera vidare

Beroende på ditt grundmaterial kan du göra justeringar för att påverka resultatet lite. Kanske behöver du arbeta med Curves (Kurvor) för att påverka ljuset i ljusbilden. Du kan också experimentera en aning med till exempel Color Balance (Färgbalans) för att påverka färgerna. Så länge du använder justeringslager kan du testa dig fram hur mycket du vill.

I min bild har jag skapat ett justeringslager för Curves (Kurvor) för att mörka ner framförallt de mörka partierna ytterligare. Jag har också fört in lite mer cyan i mellantonerna via Color Balance (Färgbalans).


Mer information

Har du funderingar kring justeringslager och hur de fungerar? Kolla in mina förklaringar på Frågor- & svarsidan.

9 kommentarer Blanda in fantastiska ljuseffekter i dina bilder

 1. Fanny Is

  Hej!
  Du jag har ett litet problem med lagermasken, När jag ska ”gömma” genom att måla in svart i lagermasken blir det bara ljust grått, även om opaciteten på penseln är 100. Det har alltid funkat innan och jag har lagermasken markerad när jag suddar ut. Vad kan det vara som jag gör fel?

  Mvh Fanny :)

  Svara
 2. Tova

  När jag ska öppna filerna (steg 1) så uppstår ett problem redan där. När jag har valt filen jag vill ladda upp så kommer det upp en ruta där det står: ”Documents must be saved before they can be merged”. Det går alltså varken att klicka på ”Ok” eller ”Add Open Files”. Hur ska jag göra?

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *