Instagram

Instagram är en applikation för iPhone. Du knäpper en bild, slänger på ett filter som ger en speciell effekt och delar sedan med dig till dina vänner. Bilderna blir alltid kvadratiska med rundade hörn och en ram. Till karaktären är de helt enkelt fulsnygga – lite taskig kvalitet och tagna i stunden.

Nu förstår du var det bär hän. Det går ju självklart efterapa i Photoshop om du har blivit lite smått beroende av den där speciella känslan som bilderna ger.

Jag har i detta receptet tagit lite inspiration av Instagrams effekt Earlybird. Hoppas att du gillar det.


Original

1. Beskär kvadratiskt

Välj Crop Tool (Beskärningsverktyget) i verktygsfältet. Håll inne ”Shift” på tangentbordet och dra ut din beskärning. Formatet hålls nu kvadratiskt. Tryck Enter när du är nöjd.

2. Lägg till kornighet

En instagrambild är oftast lite smått kornig i och med att kameran i mobilen generellt genererar brusig bilder. Skapa en lagerkopia av ditt bakgrundslager genom att trycka ”Ctrl” och ”J” (Mac: ”Cmd” och ”J”). Detta så att du inte ska behöva lägga kornen på ditt original ifall du ångrar dig.

Gå därefter till Filter > Noise > Add Noise (Filer > Brus > Lägg till brus). Dra upp Amount (Mängd) tills du ser att brus subtilt börjar träda fram. Det ska inte vara för mycket. Tryck ok.

3. Mer kontrast

Skapa ett justeringslager för Curves (Kurvor) genom Layer > New Adjustment Layer > Curves (Lager > Nytt justeringslager > Kurvor). Rör inte kurvan i första taget utan slå direkt om blandningsläget till Soft Light (Mjukt ljus) vilket ger en kontrastökning.

I mitt fall kände jag att en liten uppljusning också kunde behövas så jag tog tag i en punkt mitt på kurvan och drog något uppåt.

4. Blanda in två färger

Nu ska du börja sätta sprätt på färgerna. Gå till Layer > New Fill Layer > Solid Color (Lager > Nytt fyllningslager > Enfärgad). Tryck ok i den första dialogrutan och välj sedan en smutsgul kulör, exempelvis #b9b08e. Tryck ok.

Slå om blandningsläget till Exclusion (Uteslutning) och dra ned opaciteten till 40%.

Skapa ännu ett färgat lager, men denna gång med en vinröd färg – #6c0122. Sätt blandningsläget till Hard Light (Skarpt ljus) och dra ned till mellan 5-10% för att få en lätt skiftning i rött.

5. Färga mer med Hue/Saturation

Än är du inte klar med att påverka färgerna. Det sista färgskiftet sköter du med ett justeringslager – Hue/Saturation (Nyans/mättnad).

Här bockar du direkt för Colorize (Färga) som kommer att färga ditt lager med nyansen du tar fram. Dra i Hue-reglaget (Nyans) för att hitta en brun färg och dra ned Saturation (Mättnad) en del.

Slutligen slår du om blandningsläget till Soft Light (Mjukt ljus) för att blanda in effekten på ett schysst sätt. Nu börjar du närma dig den rätta känslan i bilden.

6. Vinjettera

En vinjettering är perfekt för denna typ av bild. Skapa ett nytt justeringslager för Curves. Ta tag mitt i kurvan och dra den nedåt för att mörka ned.

Genom snabbtangenterna ”Ctrl” och ”I” (Mac: ”Cmd” och ”I”) inverterar du lagermasken och gömmer effekten. Ta en stor och mjuk pensel, se till att förgrundsfärgen är vit och måla sedan fram effekten i längs med kanterna och hörnen. Målar du fel så byter du till svart färg och suddar ut.

7. Slå samman till ett lager

För att gå vidare behöver du slå samman dina lager till ett. Därmed kommer justeringslagren att försvinna och du kan inte längre komma åt dem för att göra ändringar. Därmed bör du vara nöjd med det du hittills har gjort.

Gå till Layer > Flatten Image (Lager > Gör till ett lager). Allt blir du ett enda lager. Du behöver nu göra så att lagret inte är ett låst bakgrundslager utan ett helt vanligt lager. Håll inne Alt på tangenbordet och dubbelklicka på lagret.

8. Runda hörn och en ram

Skapa två nya tomma lager via knappen i lagerpanelen. Placera dem under din bild. Släck ned synligheten på din bild via det lilla ögat bredvid lagret i lagerpanelen.

Se till att det översta tomma lagret är valt. Välj Rounded Rectangle Tool (Avrundad rektangel) i verktygspanelen. Sätt sedan en Radius (Radie) i pixlar. Detta värde anger hur avrundade hörnen blir. För en bloggbild med mindre dimensioner passar mellan 10-15 px bra.

Håll inne ”Shift” på tangentbordet och dra ut en kvadrat. Se till att lämna en ram runtom. Slå på synligheten på lagret med bilden igen. Högerklicka på bildlagret och välj Create Clipping Mask (Skapa urklippsmask). Din bild kommer nu att lägga sig inom formen du har skapat.

9. Fyll ramen

För tillfället är din ram transparent. Markera det understa tomma lagret. Gå till Edit > Fill (Redigera > Fyll). Välj Color (Färg) i rullmenyn och plocka fram en äggvit kulör – exempelvis #ebeae3. Tryck ok.

Vips så har du kronan på verket. Runda hörn och en ram. Därmed är du klar med din Instagrambild.

Tips

Vill du göra den ännu mer autentisk kan du ge dig tusan på att hitta en äggvit textur att ha som ram. Detta för att skapa ett lite mer organiskt utseende.

Det är en utmaning. Hojta till om du fixar det och dela med dig till andra.

46 kommentarer Instagram

 1. Pingback: » Photoshoprecept #1

 2. Pingback: Moderskeppet – Events » Instagram

 3. Annett

  Härligt! Tack Sanna. Earlybird var den enda jag riktigt gillade i Instagram. Det blev verkligen likt med receptet! Tack. :-) Vilken rolig idé från Lojs att göra ett helt album i den stilen – ska jag nog sno!

  Svara
 4. Karin

  Hej!

  Jag har CS5 på svenska och allt i din beskrivning funkar jättebra tills jag kommer till punkt 8. När jag använder Rounded Rectangle Tool och ska göra ramen så blir det bara en tunn linje och ser inte alls ut som på din bild. Jag har följt din beskrivning mycket noggrant och förstår inte riktigt vad som blir fel. När jag sedan slår på synligheten igen och högerklickar på bildlagret och skapar en lagermask så försvinner allt och man ser bara den tunna ramlinjen som jag skapat på det översta tomma lagret.

  Någon som kan hjälpa mig med vad som är fel???

  Svara
 5. Simon

  Helt fantastisk idé Sanna! Har suttit hela kvällen och lekt med Photoshop nu. Kom gärna med fler recept på effekter från Instagram. Uppskattat.

  Svara
 6. Louise Hedblom

  Förstår dessvärre inte vad jag skall göra i punkt fyra. Vilket lager är det man skall använda hue/saturation på? Det fungerar nämligen inte att använda funktionen ctrl+u (om det nu är den hue/saturation du menar) på det senaste lagret.

  Svara
 7. Pingback: Instagram | Marits blogg

 8. Veronica

  Hejsan!
  Allt funkar precis som det ska tills jag kommer till punkt 8. Jag gör en ram, men när jag slår på synligheten och väljer skapa urklippsmask kommer hörnen fram på min bild men den svarta rutan ligger fortfarande överst. Kan jag vara i fel lager eller något liknande, även fast jag har prövat det mesta?
  Mvh Veronica

  Svara
 9. Tova

  Blir så frustrerad!
  Jag hittar inte Custom Shape Tool så jag tog Rounded Rectangle Tool istället (menyn ser likadan ut som på din bild) Sedan gör jag exakt som du säger i receptet men det händer ingenting. Det blir bara en tunn grå fyrkant i bilden??

  Svara
 10. Pingback: EARLYBIRD : Therése Syrén-Nilsson

 11. Pingback: Torsdagstema: I like | Marits Blogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *