Ett lek med ljus-recept

Ibland vet jag knappt hur jag vill jobba med ljus, mörker och kontrast i min bild. Jag vet bara att jag vill det.

Då tar jag till ett litet knep för att få ett spännande förslag från Photoshop. Visst, jag lämnar över ansvaret till slumpen egentligen, men ibland kan det vara just det som behövs. Till min hjälp har jag ett riktigt knepigt filter. Visst låter det kul!


Original

1. Börja med en toning

Skapa ett helt tomt lager ovanpå lagret med din bild. Välj Gradient Tool (Övertoning) i verktygsfältet. Välj den svartvita toningen uppe i alternativfältet.

Gå ut i bilden och dra ut din toning. Det spelar egentligen ingen roll hur den ser ut. Dra bara på måfå.

2. Skapa moln

Fortfarande med ditt nya lager, som nu är svartvitt-tonat, valt i lagerpanelen går du till Filter > Render > Difference Clouds (Filter > Återgivning > Differensmoln).

Vips så förvandlas din toning till molnliknande formationer i svart och vitt. Knasigt tänker du, men vänta bara.

3. Blanda

Slå över blandningsläget på ditt molnlager till Soft Light (Mjukt ljus). Du får du en ganska lekfull förändring i ljuset i din bild. Slå på och av lagrets synlighet för att se skillnaden.

Ett tips är att göra en lagerkopia av ditt lager med molnen i. Då får du dubbla effekten. Det kan bli riktigt snyggt. Känner du att det blir lite för mycket kan du dra ned opaciteten på lagerkopian tills du är nöjd.

13 kommentarer Ett lek med ljus-recept

 1. Sandra

  Jo, det är en sak jag undrar om det här med toning. Hur menar du med ”dra ut din toning”. Förstår inte riktigt hur man gör! Det blir så fult när jag försöker med det.. :(

  Kram, Sandra

  Svara
  1. Sanna

   Du går ut med verktyget i din bild, klickar någonstans, håller ned musknappen och drar en bit åt någon riktning för att skapa en toning som löper från svart till vitt. Ju längre du drar desto mer utdragen effekt får du.

   Svara
  1. Sanna

   Det är väldigt svårt att exakt återskapa hur någon annan bildbehandlar utan att ha faktiskt sett hur hon gör, för det varierar säkert från bild till bild också.

   Hon jobbar nog mycket med ljus och mörker (kanske med kurvor) och har lite mer avmättade färger. Det bästa är att faktiskt laborera lite men det skadar ju aldrig att fråga om lite tips från henne.

   Svara
 2. rebecca

  åh va jag älskar din blogg. Jag hittade precis hit. Jag har nyligen köpt Photoshop och har känt att ja aldrig kan lära mig.
  Därför blev ja så glad när ja hittade denna bloggen.

  Tack för all inspiration.

  Svara
 3. Patricia

  När jag ÄNTLIGEN bestämt mig för att klicka hem boken, så var ju naturligtvis rabattkoden obrukbar, typiskt.

  Svara
  1. Sanna

   Attans, jag visste faktiskt inte ens att rabattkoden från Bokus skulle ha ett utgångsdatum så det var en liten miss i kommunikationen. Men hoppas att du kommer tycka om boken om du bestämde dig för att köpa den ändå!

   Svara
 4. Eva

  Hej!
  Jag älskar den här bloggen. Har provat många av recepten, och fått väldigt fina resultat! :)
  Men jag undrar om du kan lägga ut ett recept på hur man byter bakgrundsbild på ett foto.. Ska nämligen göra ett foto åt en kompis, och då har jag fått en bild på henne som hon vill ha en solnedgång som bakgrund, och jag hittar inga bra guider alls på hur man gör.
  Skulle vara tacksamt!

  Eva

  Svara
  1. Sanna

   Vad kul att höra! Att byta bakgrund hamnar lite utanför den här bloggen då det handlar mer om montage än bildeffekter.

   Och det är lite klurigt i och med att det handlar om att frilägga din kompis. Är du sugen på att verkligen lära dig har vi en hel kurs om sånt här: http://www.moderskeppet.se/butik/produkt/kreativ-retusch-och-montage/

   Det finns lite kring det spritt på Moderskeppet också där du kanske kan få lite tips på hur du gör.

   http://www.moderskeppet.se/guider/landskap/10/
   http://www.moderskeppet.se/webbtv/frilaggning-for-proffs/ (Lite högre nivå)

   Svara
 5. Saga

  Hej!! Hittade nyligen till denna hemsida och säger bara: tack!!
  Fått väldigt mycket tips härifrån och det är till jättebra hjälp.

  En sak jag inte får till med denna redigering är när man ska lägga ett tomt lager och sedan välja övertoning i vertygsfältet. För mig blir det ett till nytt lager utöver det tomma. Väljer övertoning bland justeringarna – vad är vertygsfältet?

  När jag drar ut blir det bara markerngar på bilden?

  Hoppas du förstår och kan hjälpa till :)

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *